Занималня „Фантазия“ е успешно одобрена да бъде част от „Оперативна програма: Иновации и конкурентоспособност“

Искаме да съобщим на нашите клиенти и посетители на сайта на занималня Фантазия, че проектът за предоставяне на безвъзмездна финансова  помощ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, BG16RFOP002-2.073 завърши на 01.12.2020 г.

Главната цел на проекта беше преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19.

С финансовата помощ, която получихме, успяхме да покрием направените разходи за наем, осигуровки и заплати на персонала, за периода, в който дейността ни беше спряна –  от 13.03 до 1.06.2020 г. Това изключително много ни помогна, за да можем да преминем успешно през периода на липса на всякакви приходи и да можем да запазим бизнеса и клиентите си. Благодарение на тази помощ, успяхме да се справим и от 1.06.2020 г.  продължихме работата си.

Реклама

НА ГОСТИ НА ПРЕЗИДЕНТА

НА ГОСТИ НА ПРЕЗИДЕНТА

В деня на народните Будители се отправихме на едно вълнуващо приключение към отворените врати на Президентството. Бяхме посрещнати от тържествена смяна на караула и не след дълго вече се намирахме в сградата.

С вълнение се отправихме към Гербовата зала. Там бе изложен първия препис на „История славянобългарска“. Този знаков ръкопис съсредоточи детското внимание върху ситните си калиграфски букви. Тази малка книжка бе събрала в себе си толкова много история и смисъл.

С голяма доза удовлетворение се отправихме към следващата стая, а именно кабинета на Президента. Освен с простор, помещението ни изненада и с естетиката си. Голямоформатните живописни картини с исторически сюжети и портретите на емблематични за българската история личности, ни приканваха да благоговеем пред духа и мъжеството на нашите предци.

Нямахме късмета да се запознаем лично с Президента, но за сметка на това имахме честта да разговаряме и да се снимаме с вицепрезидента. След тази емоционална среща се насочихме към Президентската библиотека. Най-впечатлени, децата останаха от колекцията ордени. Задълбоченият разказ на служителката притаи вниманието им към различните експонати.

Тръгнахме си заредени, усмихнати и знаещи повече за миналото си. Посещението ни накара да усетим президентската институцията по-достъпна, интересна и близка. Преживяванията и спомените от този ден ще носим дълго със себе си.

 

 

Ако искате да научите повече за програмата ни, посетете раздел Ученическа Занималня 2019/2020  или последвайте facebook страницата ни.

 

Творилница ФАНТАЗИЯ

 

Новата учебна година стартира с поредица вдъхновящи за децата срещи, които обединихме под наименованието Творилница ФАНТАЗИЯ.
Това е времето, в което децата опознават обичаите и културната история на различни държави. Слушат традиционна музика, обличат традиционни дрехи, изработват характерни предмети, приготвят автентична кухня, предизвикват се творчески и основно учат чрез преживявания.
Този месец на фокус е Индия. Богатата индийски култура плени децата със своя колорит от първия момент. Всяко едно тематично занимание разкри за тях нов свят и обогати предишните им представи с нови, още по-впечатляващи.
Първата среща на децата бе с традиционната индийска визия и облекло. Те научиха какво е „сари“, (традиционна индийска дреха, която се носи от хилядолетия), както и „бинди“ (точката, която индийците поставят на челата си). Не закъсняха и танците под звуците на индийска музика.
Творческият прочит на заниманието, свързано с „шиене на мандалa“ е абсолютно потвърждение на това колко много математика се крие в изкуството. Децата вграждаха различни елементи и опознаваха тайните на геометрията, запленени от причудливите симетрични форми, които създават. Вярва се, че изработването на собствена мандала е лечебен процес, както и техника за медитация. Можем да го потвърдим от първа ръка, съдейки по тихата атмосфера и високата концентрация на децата по време на заниманието.
Духовните практики също бяха на фокус и раздвижиха децата в някои от най-познатите йога асани в света.
Децата се запознаха с магията на мехенди (изкуството на рисуване с къна). Изработиха цветни произведения чрез сграфито (техниката на издраскване). Всеки се сдоби със своя персонална цветна рисунка за спомен от пътешествието, посветено на Индия.
Очакват ни нови вълнуващи културни завоевания! Следващата ни дестинация остава в тайна… до края на месец октомври.
Ноември, макар и студен, ще внесе много слънце и топло настроение в четвъртъците ни! Ще споделим как съвсем скоро.
До нови срещи!

Ако искате да научите повече за програмата ни, посетете раздел

УЧЕНИЧЕСКА ЗАНИМАЛНЯ 2019/2020 или последвайте facebook страницата ни:

https://www.facebook.com/ZanimalniaFantazia/

НОВИ ТВОРЧЕСКИ АТЕЛИЕТА

snimka atelie.jpg

 

Искате ли успоредно с подготвянето на домашните си работи детето Ви да упражнява креативното си мислене?

Искате ли детето Ви да предизвика своята ФАНТАЗИЯ чрез творчество?

Искате ли детето Ви да разшири познанията си, свързани с културните традиции на различни народи?

Ето ЗАЩО, КАК и С КОГО да го направи!

ЗАЩО?

– детето се превръща в изследовател чрез средствата на изкуството

– детето е свободно да трансферира познанието в творчество и да се забавлява

– детето се запознава с различни култури като експериментира с изработването на различни предмети

– детето добива умения измежду които – работа в екип, комуникативни умения, критично мислене

– детето размишлява след приключване на занятието и извлича всичко полезно за себе си

– детето участва в процес, в който грешки не съществуват защото всеки резултат учи на нещо

КАК?

– детето ще реализира в проекти най-смелите си креативни решения и идеи

– детето ще се докосне до различни културни традиции

– детето ще използва естествен начин на учене чрез правене

– детето ще украсява и обогатява с визуални материали специален творчески кът

С КОГО?

Невен Ненова е автор и водещ на творческите ателиета в занималня ФАНТАЗИЯ.
Невен е дипломиран художник. Занимава се с илюстрация. Собственик е на ателие за ръчно правени неща ПОДАРИ СИ. Работата с деца е нейно откровено вдъхновение.
През годините Невен посвещава време и усилия в разработване на авторски творчески задачи за деца. Пътешествията и срещите ѝ с различни култури, изкуства и хора са двигател на креативните ѝ идеи, които реализира заедно с децата във ФАНТАЗИЯ.
Била е гост преподавател по приложни изкуства в няколко училища в област Кантал, южна Франция. Последното ѝ професионално участие е в творчески проект в Мумбай, Индия.
Невен е част от екипа на занималня ФАНТАЗИЯ от 6 години. Под нейно ръководство са проведени над 80 творчески ателиета за деца.

 

ТВОРЧЕСКИТЕ АТЕЛИЕТА са част от новата обогатена програма на

Ученическа занималня 2019/2020 за деца от 1-ви до 5-ти клас.

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ПЕЩЕРА ПРОХОДНА

Лято е! Динамичната ни и неповторима програма е в действие!
Всеки ден е различен с нещо ново за децата – с нови познания, преживявания, емоции, приятелства!
През изминалата седмица с децата от занималня Фантазия посетихме забележителната пещера Проходна, позната още като „Очите на Бога“. Децата не скриха възклицанията си пред величествената природна „архитектура“, която се разкри пред очите ни. Почувствахме човешката си природа някак смирена пред скалните мащаби, извисяващи се с великолепието си пред нас.
След като прекосихме пещерата на длъж и на шир и не останаха необходени скални кътчета, се отправихме към Националния пещерен дом „Петър Трантеев“. Той е един от 100-те национални туристически обекта, в който някои от децата получиха печат за книжките си. Уникалното на този български обект е, че сградата му е построена в цепка на варовикова скала. Погледната от птичи поглед, тя прилича на кацнал прилеп върху скалата.
Прохладната ѝ столова, (една от стените ѝ е естествена скала) ни приюти за кратък отдих и обедно похапване. Гледката, която се разкри от пещерния дом към долината на река Искър, ни остави с впечатление, че се намираме сред облаците.
Заредени с нови впечатления и сили, децата се отдадоха на заслужена игра в близката местност сред тучни поляни и прохладна сянка. Насладиха се на природата и красивите гледки. Отправихме към София, събрали слънце, преживявания и спомени от съкровищата на Искърското дефиле.

 

Очакват ни нови вълнуващи летни преживявания! Споделете ги с нас!

Запишете и Вашето дете за ден, седмица или месец!

Записване за лятна занималня:

Обадете ни се сега на 0888 987 647 и 0988 224 830 и заповядайте да се запознаем. Работим всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа. Лятната ни занималня е подходяща за деца от 7 до 11 години.

Такси и отстъпки:

359 лв/ месец        110 лв/ седмица       25 лв/ ден

10% отстъпка за второ дете от семейството

 

67244257_331640681109372_5719304946730401792_n67165303_1180535025403979_8463476486924402688_n67545449_710093289419120_3892987283699138560_n

Актуално

На гости на Софийски районен съд

Този четвъртък с децата от занималня „Фантазия“ посетихме едно необичайно място – Софийски районен съд. Научихме много за съдебната институция от нашите домакини съдии, които ни докоснаха по вълнуващ начин до професиите в съдебната система.

Първата част от посещението ни бе свързана с дискусия, посветена на правилата (вкъщи, в училище, за движение по пътищата). Отбелязахме кои са нашите права, както и факта, че целият ни живот е изграден от правила и всяка една област е уредена в закони. Обсъдихме, чрез близки до нашето ежедневие примери, що е то обща собственост, както и разликата между дарение и заемане.

Децата участваха в разрешаването на юридически казус по приказен сюжет. Слушането с разбиране и аналитичния подход им помогнаха безпогрешно да разплетат случая чрез събраните доказателства и да открият несъответствията в историята.

Кулминацията на събитието бе участието на децата в „съдебен процес“. Всяко дете получи роля- съдия, прокурор, адвокат, вещо лице, съдебен лекар, съдебен секретар. Поставените задачи дадоха възможност на децата преживелищно да научат интересни неща за професиите в съдебната система и да „повдигнат завесата“ около логиката на съдебния процес.

Вярваме, че това събитие остави следа в съзнанието на децата, направи ги още по-осъзнати за техните граждански права, зареди ги със знание и емоции и обостри моралната им позиция по редица въпроси.

Благодарим от сърце на нашите домакини от Софийски районен съд за невероятната програма, топлото отношение, образователните акценти и отличната организация!

Повече за условията ни, можете да видите в раздел Лятна занималня 2019!

IMG_20190704_123628

ОпоЗНАЙ света

Тази седмица специален гост на занималня „Фантазия“ е Сима Катц, която бе лектор в рубриката ни „ОпоЗНАЙ света“. Форматът на рубриката има за цел да информира и обогати представите на децата с различни знания за други държави, етноси, култури и обичаи. Да им предложи едно пътешествие на въображението, в което децата имат възможност да опознават и да вдъхновят Фантазията си.

Разказът на Сима пренесе децата в далечния Израел.

Какво означава поздрава „шалом“?  Що е то „капково напояване“? Къде живеят бедуините? Къде се намира диамантената бирша?

Кратката беседа увлече децата в отговорите на тези и много други въпроси.

Интерактивната беседа бе обогатена с визуални материали за река Йордан.

Накрая децата се насладиха на традиционни еврейски песни и зарадваха вкусовите си рецептори със сладки фурми. Многокомпонентният открит урок заинтригува децата с интересни факти за заобикалящия ги свят чрез слушане, наблюдение и разговор.

Очакват ни нови завладяващи преживявания като тези и през

Лятна Занималня 2019! Очакваме ви!

 

61136435_360975971439538_7040228422152355840_n61393601_711803902572642_9028821640527478784_n

СТАТИЯ

ИЗКУСТВОТО ДА ПРОМЕНИШ СРЕДАТА

Тази седмица специален гост на занималня ФАНТАЗИЯ е Алекси Иванов. Алекси e артист, който се занимава с рисуване на обекти в градска среда и съвременни стенописи.
В занималня ФАНТАЗИЯ Алекси успя да мотивира нашите четвъртокласници да поемат по пътя на едно увлекателно и вълнуващо творческо пътешествие. Децата активно участваха с адекватни намеси и смели творчески решения в интериорната среда. По този начин я промениха и развиха своето чувство за естетика.
Усещането да си част от екип, който подобрява собствената си среда, която ежедневно обитава, е наистина незабравимо преживяване. След предварително обсъждане на идеи и подбор на най-подходящите, децата си разпределиха ролите и задачите в проектната работа. Всеки се зае според компетенциите и собствената си увереност и даде най-доброто от себе си в рисунката и живописването. Резултатът е визуално доказателство за това.
Благодарим на Алекси за това, че ангажира децата да са активната страна в тази
вълнуваща творческа среща. Работата в обкръжението на други деца насърчи взаимното учене и непринуденото общуване. Това преживяване успя да ги вдъхнови и да ги докосне до важността и ролята на изкуството за облагородяване на средата.

До нови творчески срещи, приятели!