НА ГОСТИ НА ПРЕЗИДЕНТА

НА ГОСТИ НА ПРЕЗИДЕНТА

В деня на народните Будители се отправихме на едно вълнуващо приключение към отворените врати на Президентството. Бяхме посрещнати от тържествена смяна на караула и не след дълго вече се намирахме в сградата.

С вълнение се отправихме към Гербовата зала. Там бе изложен първия препис на „История славянобългарска“. Този знаков ръкопис съсредоточи детското внимание върху ситните си калиграфски букви. Тази малка книжка бе събрала в себе си толкова много история и смисъл.

С голяма доза удовлетворение се отправихме към следващата стая, а именно кабинета на Президента. Освен с простор, помещението ни изненада и с естетиката си. Голямоформатните живописни картини с исторически сюжети и портретите на емблематични за българската история личности, ни приканваха да благоговеем пред духа и мъжеството на нашите предци.

Нямахме късмета да се запознаем лично с Президента, но за сметка на това имахме честта да разговаряме и да се снимаме с вицепрезидента. След тази емоционална среща се насочихме към Президентската библиотека. Най-впечатлени, децата останаха от колекцията ордени. Задълбоченият разказ на служителката притаи вниманието им към различните експонати.

Тръгнахме си заредени, усмихнати и знаещи повече за миналото си. Посещението ни накара да усетим президентската институцията по-достъпна, интересна и близка. Преживяванията и спомените от този ден ще носим дълго със себе си.

 

 

Ако искате да научите повече за програмата ни, посетете раздел Ученическа Занималня 2019/2020  или последвайте facebook страницата ни.

 

Реклама