Актуално

На гости на Софийски районен съд

Този четвъртък с децата от занималня „Фантазия“ посетихме едно необичайно място – Софийски районен съд. Научихме много за съдебната институция от нашите домакини съдии, които ни докоснаха по вълнуващ начин до професиите в съдебната система.

Първата част от посещението ни бе свързана с дискусия, посветена на правилата (вкъщи, в училище, за движение по пътищата). Отбелязахме кои са нашите права, както и факта, че целият ни живот е изграден от правила и всяка една област е уредена в закони. Обсъдихме, чрез близки до нашето ежедневие примери, що е то обща собственост, както и разликата между дарение и заемане.

Децата участваха в разрешаването на юридически казус по приказен сюжет. Слушането с разбиране и аналитичния подход им помогнаха безпогрешно да разплетат случая чрез събраните доказателства и да открият несъответствията в историята.

Кулминацията на събитието бе участието на децата в „съдебен процес“. Всяко дете получи роля- съдия, прокурор, адвокат, вещо лице, съдебен лекар, съдебен секретар. Поставените задачи дадоха възможност на децата преживелищно да научат интересни неща за професиите в съдебната система и да „повдигнат завесата“ около логиката на съдебния процес.

Вярваме, че това събитие остави следа в съзнанието на децата, направи ги още по-осъзнати за техните граждански права, зареди ги със знание и емоции и обостри моралната им позиция по редица въпроси.

Благодарим от сърце на нашите домакини от Софийски районен съд за невероятната програма, топлото отношение, образователните акценти и отличната организация!

Повече за условията ни, можете да видите в раздел Лятна занималня 2019!

IMG_20190704_123628